ماجرای تولد پسر جیران در مثلث عشقی شاه + نقش زنان ناصرالدین شاه

زنان سریال «جیران» با اینکه در پستوهای حرم محبوس‌اند، سیاس و دسیسه­‌گر هستند و زمام امور را پنهانی در دست دارند؛ از مهدعلیا که سرآمد آن­هاست تا زنان عقدی شاه که هر یک چیزی بیش­تر از یک زندگی راحت، طلب می­‌کنند.

ماجرای تولد پسر جیران در مثلث عشقی شاه + نقش زنان ناصرالدین شاه
به گزارش تپش 3:

شاید در درجه‌ی نخست و به‌علت­ خوانش اشتباه از تاریخ یا شاید بهتر است بگوییم خوانشی ناقص از تاریخ، با تماشای سریال «جیران» شکافی عمیق میان داشته­‌های ذهنی خویش و امر واقع تاریخی پیدا کنیم. اما باید توجه داشت زنان شاهان قاجار به طور اعم و ناصرالدین شاه به طور اخص، به دو دسته‌ی زنان عقدی و صیغه­‌ای تقسیم می­‌شدند.

آن­چه سریال «جیران» به آن تمرکز کرده، تلاش زنان عقدی شاه برای تسلط به رفتارشاه به منظور پیشبرد امورِ دلخواه آن­ها است. زنانی که دقیقا چون در یک کل بیرونیِ بزرگ یعنی جامعه از قدرتمندی داخل حرم برخوردار نبودند، هر یک بزرگ­ترین آرزوی­شان حفظ قدرتی بود که در پستوهای حرم داشتند. آن­ها برای حفظ این قدرت و البته تداوم‌بخشی به آن باید به دو مهم دست پیدا می­‌کردند. یکی هم‌­کناری با شاه و دیگری به تخت نشاندن فرزند خویش بر تخت سلطنت یا بهتر است بگوییم جایگاه ولیعهدی؛ که تضمینی برای ساخت آینده­‌ای درخشان برای آنها بود.

در ادامه به نقش هر یک از این زنان چه آن­ها که در تاریخ حضور داشته‌اند و چه آن­ها که محصول فکر نویسندگان سریال بوده‌­اند باتوجه به اهداف فوق می­‌پردازیم.

مهدعلیا، بانوی اول کاخ

مهد-علیا

 نام مهدعلیا در تاریخ با حیله، مکر و البته اقتدار از نوع منفی­‌اش پیوندی ناگسستنی دارد. مهدعلیا به خاطر نقش پررنگش در قتل میرزا تقی‌‌خان ‌امیرکبیر از یک سیمای منفی و منفور برخوردار است. در سال­‌های پیشین توجه بیش از اندازه به این امر در سریال‌­های تاریخی باعث شده تا به دیگر وجوه شخصیتی او همچون خودرایی، حسادت به زنان شاه و برقراری انضباط  مبتنی بر تنبیه و توبیخ توجه چندانی نگردد.

حال مریلا زارعی با حفظ آن چهره‌­ی از پیش شناخته شده برای به نمایش کشیدن این وجه از شخصیت ترسناک او ضمن حفظ جذابیت‌های دراماتیک، کار مشکلی را در پیش روی داشته است. با این‌حال باید منتظر ماند و دید بانوی اول کاخ برای حفظ اقتدار خویش تا کجا حاضر است تنبیه کند و زمام امور را در چنگ خویش نگه دارد.

نقره­‌خاتون، ندیمه‌­ی سیاس

نقره-خاتون

زنان حرمسرا هر یک برای پیشبرد اوامر خویش ضمن برخورداری از حضور مطیعانه‌­ی خواجگان از پیشکاران یا ندیمه­‌هایی نیز بهره می‌­گرفتند. یکی از این ندیمه‌­ها در سریال «جیران» خاتونی به نام نقره است؛ زنی که تا این‌جای سریال کنشی با لباس دورنگی و حیله­‌گری از خودش به نمایش گذاشته است.

نقره ­خاتون نماد زن منفعت‌طلبی است که برای حفظ منافع خویش و دست‌یابی به ثروت، در این چند صباح حضور در حرمسرا، از انجام هیچ‌کاری حتی خیانت پنهان به ارباب خویش فروگذار نیست. ستاره پسیانی با بازی آرام و رفتار موقرانه در نقش ندیمه­‌ی مهدعلیا هدف شومی را در سر دارد؛ هدف شومی که خاستگاهی پنهانی بر جذابیت دو چندان آن افزوده است.

 تاج‌­الدوله، زنی در سودای قدرت

تاجی

 خجسته خانم معروف به تاج­‌السطنه یا تاج‌­الدوله فرزند یکی از پسران فتحعلی‌شاه (پدربزرگ ناصرالدین‌شاه) بود که پس از فوت اولین ولیعهد شاه برای به تخت نشاندن فرزند خویش به جایگاه ولیعهدی در تکاپو بود. نقش این زن را در این سریال رعنا آزادی ور به عهده دارد، آن­چه پیش‌‌ِ روی اوست یک پی‌رنگ­ فرعی به ظاهر ساده برای حفظ تداوم قدرت خویش است. اما آن­چه در ادامه تاریخ پیش‌ِ رویش قرار خواهد داد تقابل نهایی با زن سوگلی شاه یعنی جیران خاتون است.

مسیری که فعلا با حفظ اقتدار زنانه و مذاکرات پنهانی با صدراعظم شاه در حال پیش‌روی است. آن­چه مشخصه­‌ی نقش تاج‌­الدوله تا به اینجا در سریال بوده، حضور سنگین یک زن مقتدر اما حسود به سوگلی تازه‌­ی شاه است که به‌جای تسلیم بر این حسادت، برای بازگرداندن جایگاه بلند پیشین خویش یک دم از پای نمی‌­نشیند.

عزت‌­الدوله، بیوه‌­ی امیر

عزت-الدوله

عزت­‌الدوله خواهر ناصرالدین‌شاه وقتی شانزده سال داشت به عقد امیرکبیر درآمد؛ ازدواجی که عمرش به مانند عمر صدارت امیر چندان نپایید و با قتل امیر به نابودی کشیده شد. عزت‌الدوله از همان روزی که امیر به قتل رسید دیگر هیچ‌گاه دلش با مادر و برادرش صاف نشد.

در سریال «جیران» زندگی­ عزت­‌الدوله از دوره‌­ای به تصویر کشیده شده  که امیر به قتل رسیده و او افسرده و پریشان‌حال به فکر یار سابق خویش در حرم روزهایش را شب می­‌کند.

او همواره سعی می‌­کند از  دسیسه، حیله و نیرنگ دور بماند؛ اما آن­چه صدراعظم، یعنی میرزا آقاخان در سر دارد این آرامش را به دیری پایدار نخواهد گذاشت. غزل شاکری در نقش عزت‌الدوله وجنات یک بیوه‌­ی زخم‌­خورده را در سوگواری‌­های نهانش به خوبی به نمایش کشیده است؛ باید منتظر ماند و دید تا کی این سوگواری به آتش خشم مبدل شود.

کفایت خاتون، دسیسه‌چینِ خونسرد

کفایت

کفایت خاتون در تاریخ وجود خارجی ندارد، اما از آن­جا که تمرکز سریال جیران بر نقش زنان در پیشبرد برخی امور مهم تاریخ بوده است، نویسندگان نقش یک بانوی تاجر را به داستان اضافه کرده‌اند. زنی مقتدر که با دشمنان مهدعلیا رابطه­‌ای پنهان دارد، پیوندی که مرز باریکی میان داستان و تاریخ برقرار کرده است .

کفایت خاتون در این سریال با خدیجه خانم چهریقی (بیوه­‌ی محمدشاه) سر و سری پنهانی دارد و به‌علاوه گاها نخست‌وزیر نیز برای خروج از بحران به ثروت و نفوذ او پناه می‌­برد. توطئه‌چینی در عین آرامش و البته مرموزیت از مشخصه­‌های نقش بانو کفایت است؛ نقشی که حضور رویا تیموریان به آن رنگی از جنس ماندگاری بخشیده است.

خدیجه خانم چهریقی، بانوی زخمی

خدیجه-خانم

محمدشاه قاجار پس از صیغه­ کردن خدیجه خانم چهریقی خواهر حاکم سلماس، از او صاحب فرزندی شد که نامش را به یاد پدر مرحومش، عباس میرزا گذاشت. عباس میرزا و مادرش خدیجه خانم از همان ابتدا مورد حسادت ملک جهان خانم یا همان مهدعلیا قرار گرفتند. توجه بیش از اندازه شاه به خدیجه خانم و روی گردانی از مهدعلیا به خاطر حرف­‌های پنهان و آشکاری که از فسادش به گوش شاه رسیده بود، کینه‌ای در دل مهدعیا کاشت که اولین قربانیان­ بزرگش خدیجه خانم و فرزندش بودند. علاقه­‌ی محمدشاه به خدیجه خانم علتی شد تا محمدشاه عباس میرزا را لایق ولایتعهدی خویش بداند اما دسیسه‌های مهدعلیا و البته تبار غیرقاجاری و سنی مذهب خدیجه خانم باعث شد تا او و فرزندش از تخت شاهی دور بمانند. در سریال «جیران» کتانه افشاری نژاد در نقش خدیجه خانم باید با زخم دلش به نبرد مهدعلیا برود.

جیران خاتون، سوگلی شاه

جیران

خدیجه خانم تجریشی که باید عشق ابدی ناصرالدین‌شاه لقبش داد، همواره در دوران حیاتش مورد توجه و لطف ویژ­ه‌ی ناصرالدین‌­شاه قرار داشت. او دقیقا به‌خاطر همین لطف ویژه‌­ی شاه مورد حسادت سایر زنان حرم نیز قرار گرفته بود. حال در سریال «جیران» برای هرچه دراماتیزه کردن قصه و البته ماندگاری بیشتر نقش جیران با اضافه کردن شخصیتی به نام سیاوش به قصه ضمن حفظ امر واقع در تاریخ، یعنی دسایس پنهان دیگر زنان علیه جیران خاتون، مثلث عشقی خطرناکی نیز در پیوند با تاریخ قرار گرفته است.

جیران خاتون که پس از به دنیا اوردن فرزندی پسر برای شاه خیلی زود در جرگه­‌ی زنانِ عقدی شاه در آمد از یک سوی برای ولیعهد کردن فرزندش در تلاش بود و در سوی دیگر باید برای حفظ جایگاهش نزد شاه از شر دسایس سایرین با آن­ها می­‌جنگید. حال به نظر می­‌رسد این مهم در سریال «جیران» با وجود یک مثلث عشقی خطرناک  به ورطه­‌ی هولناکی کشیده شود. پریناز ایزدیار درنقش جیران آرام آرام از پیله­‌ی عاشقی بیرون خواهد آمد. اما آیا او خواهد توانست این آرامش را حفظ کند؟

آن­چه از زنان سریال «جیران» گفته شد، عموما به زنانی مربوط است که در داستان نقشی محوری به عهده دارند. با این­‌حال توجه نویسندگان سریال «جیران» تنها بر زنان داخل حرمسرای شاه نبوده است. بخشی از داستان در روستای کوهسار یا بهتر است بگوییم در بطن جامعه اتفاق می­افتد؛ یعنی جایی که زنان با آداب و سوم سنتی جامعه در آن روزگار می­‌گذراندند. در این بخش از داستان نقش­‌های که در تاریخ وجود خارجی نداشته‌اند یعنی مادر جیران، با بازی نسرین نکیسا و  زن کدخدا  با بازی فاطمه بختیاری تا حدودی بیننده را از فضای وهمناک توطئه به اندکی آسودگی می­‌برد.

به‌طور کلی باید گفت آن­چه عموما در تاریخ از زنان قاجار خوانده­‌ایم، زنانی مطیع و گوش­‌به‌­فرمانند که تنها به فکر بزک‌و‌دوزک کردن و شادی­‌های پوچ خویش هستند. توجه بیش ­از اندازه به این امر خصوصا در تاریخ‌­نگاری­‌های دوره­‌ی پهلوی باعث شده  تا از توجه به نقش مهم حرمسرا و دسایس پنهانی و مهم آن در پیش­برد برخی امور هم­چون ولیعهدیِ شاهزادگان و کنترل روحیات شاه غفلت ورزیده شود. آن­چه زنان سریال «جیران» می‌­کنند، دقیقا کنش‌­های دراماتیزه ­شده برای دست‌یابی به اهداف مورد اشاره است.

منبع: سینماتیکت

وب گردی

نظر شما

آخرین مطالب